Inledningsscenen i Ingmar Bergmans Det sjunde inseglet spelades in vid Hovs hallar i Båstads kommun.
1 av 2
Inledningsscenen i Ingmar Bergmans Det sjunde inseglet spelades in vid Hovs hallar i Båstads kommun. Foto: Jack Lantz/Sveriges Radio
Ragnar Larsson och Johanna Liljegren har gjort en film om Ingmar Bergmans regiassistent Lennart Olsson.
2 av 2
Ragnar Larsson och Johanna Liljegren har gjort en film om Ingmar Bergmans regiassistent Lennart Olsson. Bergman och Olsson jobbade tillsammans med Det sjunde inseglet. Foto: Jack Lantz/Sveriges Radio
Tema Döden

Klassisk scen spelades in i Hovs hallar

7:37 min

En av de mest klassiska scenerna ur den svenska filmhistorien spelades in i Hovs hallar - schackscenen i Det sjunde inseglet.

– Vem är du?

– Jag är döden.

– Kommer du för att hämta mig?

Så inleds en av de mest klassiska scenerna i den svenska filmhistorien. Riddaren Antonius Bloch, som spelas av Max von Sydow, spelar schack mot Döden, som spelas av Bengt Ekerot.

Inledningsscenen i Ingmar Bergmans Det sjunde inseglet spelades in i Hovs hallar i Båstads kommun.

Nu kommer filmen Mina år med Bergman, som handlar om regiassistenten Lennart Olsson, som jobbade tillsammans med Bergman under inspelningen av Det sjunde inseglet.

– Jag frågade honom om jag fick göra några videointervjuer om den här tiden. Lite motvilligt ställde han upp på det, säger Ragnar Larsson, som har gjort filmen tillsammans med Johanna Liljegren.

Det var Lennart Olsson som tipsade Bergman om Hovs hallar.

– De åkte hit och Ingmar Bergman blev snabbt förtjust, och på en kort tid bestämde han sig för: det är här vi ska vara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista