Städarens hälsa kan förbättras

Risken för förslitningsskador kan minska för städare och städerskor genom att man organiserar om arbetet. Det visar en studie som gjorts vid avdelningen för miljö- och yrkesmedicin på Lunds Universitet.

Forskarna har studerat två grupper av städerskor på sjukhus i Skåne och Småland och jämfört vad varierande arbetsuppgifter spelar för roll för hur kroppen klarar arbetet utan skador.

Städjobb sliter hårt på kroppen. Men genom att planera för varierande arbetsuppgifterna går det att minska skadorna, visar studien som gjorts vid avdelningen för Miljö- och yrkesmedicin på Lunds Universitet.

Trenden på svenska sjukhus har varit att renodla städyrket.

Uppgifter som till exempel att damma har överlåtits till undersköterskor och annan personal på sjukhusen. Kvar har städerskorna stått med rengöringen av de stora ytorna. Det innebär moppning av enorma golvytor och rengöring av toaletter och duschar.

Studien visar att detta varit till städerskornas nackdel. Forskarna har studerat två grupper av städerskor med liknande anställningstid och ålder. Det som skiljer grupperna åt är att deras arbete har varit organiserat på olika sätt.

De städerskor som hade mer varierade arbetsuppgifter hade färre skador i armbågar och händer och mindre besvär med nacke och skulderblad.

Organisationen hos dem innebar att de också dammade i sjukhussalar, kunde jobba mer två och två och dessutom ansvarade för kaffeserveringen vid konferenser på sjukhuset.

De städerskor som arbetade på mer traditionellt vis hade mer förslitningsskador och högre puls under arbetet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".