Kräftor.
Foto: Mikael Fritzon/TT
SKÅNE

”Räkna med dyrare kräftkalas”

2:02 min

Snart drar kräftsäsongen igång på allvar. Under de kommande veckorna väntas vi sätta i oss uppemot 3 000 ton kräftor. Men den som ska ordna kräftskiva får räkna med att kalaset kan bli dyrare än tidigare år.

– Det kommer så klart att finnas en del klipp att göra när de olika butikskedjorna vill dra in folk till butikerna. Men ett kilogram normalstora kräftor kommer kosta strax över hundralappen, säger Petter Rönnqvist som är vd för kräftimportören Seasam.

Tittar man några år tillbaka i tiden har de frysta utländska kräftor som man hittar i butikerna blivit mycket dyrare. 

Inte minst sedan det infördes nya tullavgifter för två år sedan. Mellan 2016 och 2017 steg priserna med omkring 20 procent och efter att ha fortsatt upp ligger priserna nu på historiskt höga nivåer.

– Ja det gör de helt klart. Det beror mycket på att vi tidigare köpt så enormt mycket från Kina, som varit ett land som har producerat billiga kräftor. Men kineserna äter alltmer kräftor själva och det har gjort att priset på kinesiska kräftor gått upp kraftigt, säger han.
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista