Svartmunnad smörbult har etablerat sig på västkusten. Foto: Eric Engbretson/TT
Svartmunnad smörbult har etablerat sig på västkusten. Foto: Eric Engbretson/TT

Krävs mer än en sommar för att nya arter ska ta plats

3:24 min

Det kommer fler arter till svenska vatten som påverkar livet i vattnet. Vissa arter kan sprida smitta, konkurrera eller hybridisera sig med andra. Men det krävs mer än en varm sommar för att det ska ske.

– Ibland dyker det upp nya arter som vi inte har sett tidigare som kommer med strömmar eller med barlastvatten från båtar, berättar Anna Särnblad, marinbiolog på Marinkunskapscentret i Malmö. 

De arter som överlever och lyckas etablera sig kan slå ut de arter som redan finns här. Ett exempel är den svartmunnade smörbulten som har kommit in längs svenska kusten och i Östersjön.

– Den konkurrerar ut andra bottenlevande fiskarter, säger Anna Särnblad.

Att det har varit en varm och fin sommar räcker inte för att nya arter ska hinna etablera sig.

– På en sommar händer det nog inte så mycket. Det krävs ju att medeltemperaturen ökar på längre sikt men då ser vi att fler arter kan etablera sig här, säger Anna Särnblad.

Vissa arter som följer föda som till exempel val och delfiner har vi fått se på kortare besök.

– Det är ju tillfälliga besökare, konstaterar Anna Särnblad.

Är det bra med nya arter?

– Nej, det är problem med arter som hamnar där de inte ska vara, där de inte har några naturliga fiender och får fritt spelrum att föröka sig, säger Anna Särnblad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista