Malmö tingsrätt
Foto: John Alexander /TT
MALMÖ

Flerårigt fängelsestraff för assistansfusk

1:33 min

De två män och två kvinnor som stått åtalade i det stora assistansmålet i Malmö tingsrätt döms till mellan tre och och tre år och sex månade långa fängelsestraff för grova bidragsbrott.

Malmö tingsrätt meddelar i dag en dom i den första av två rättegångar kring assistanshärvan i Malmö. Fyra personer, två män och två kvinnor, som anses vara huvudmän döms till fängelse mellan tre år och tre och ett halvt år för grova bidragsbrott.

Ytterligare tre personer döms till fängelse i cirka ett år för samma brott medan sex andra personer döms till villkorlig dom för bidragsbrott. Tre personer frias.

Huvudmännen ska betala skadestånd till Försäkringskassan på drygt sju miljoner kronor vilket även de övriga dömda i olika omfattning ska vara med och betala. Tingsrätten har även ogillat ett åtal för grovt bidragsbrott i en mindre del. 

De misstänkta ska ha fått ut över 16 miljoner kronor under härvan som kretsar kring ett assistansbolag med två huvudmän, där de flesta övriga misstänkta är assistenter. Fusket kretsar kring att felaktigt uppge att man har utfört assistansarbete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".