Fel anställa obehörig lärare i Vellinge

Vellinge kommun får bakläxa av kammarrätten, för att man anställde en obehörig lärare när det fanns två behöriga som sökte tjänsten. Tjänsten gick till en person som inte avslutat lärarutbildningen, men som till skillnad från de behöriga sökande hade utbildning i fysik.

Att kammarrätten slagit fast att det var fel att anställa den obehörige är viktigt, anser Lars Hemzelius som är huvudskyddsombud för Lärararnas riksförbund i Vellinge.

- Det är viktigt att arbetsgivaren anställer lärare med examensbevis, eftersom det handlar myndighetsutövning, säger Lars Hemzelius, huvudskyddsombud för Lärararnas riksförbund i Vellinge.

Att personen som var obehörig sedan blev behörig bedömmer han inte som relevant.

- Det var en utmärkt person, och han blev färdig, men det visste vi inte då. Varför skulle de som redan var behöriga få vänta för att kommunen ville ha en smidig lösning, Lars Hemzelius som är huvudskyddsombud.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista