Sedat Arif (S), kommunalråd i Malmö
Sedat Arif (S), kommunalråd i Malmö, vill se en mer konstruktiv debatt om integration. Foto: Gustav Wirtén/Sveriges Radio.
VALET 2018: INTEGRATION

Kommunalråd: Integrationsdebatten har hamnat snett

4:36 min

Integration är en av valrörelsens hetaste frågor. Men att mäta bra eller dålig integration är svårt. "Ingen har en tydlig definition på vad integration är", säger Sedat Arif (S).

Beroende på vem man frågar, får man helt olika svar på vad integration betyder. Längs trottaren på Idunsgatan i Södra Sofielund i Malmö promenerar Kajsa Syrén. Hon tycker att begreppet har blivit ett kodord i den politiska debatten. 

– Ibland är det en förspringare till ett anfall av rasism, och ibland är det en förspringare att skapa förståelse. Det gör mig nervös, säger hon. 

I den politiska debatten talas det ofta om bra eller dålig integration. Men går det att mäta integration? En som har försökt är Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi vid högskolan i Jönköping. Tillsammans med Sofia Wixe har hon tagit fram något de kallar för integrationsindex.

Kommun för kommun har de mätt hur stor bostadssegregationen är, hur stora inkomstskillnaderna är mellan svenskfödda och utomeuropeiskt födda och hur många personer födda utanför Europa som har jobb. Från det har de tagit fram en siffra, ett index, som visar hur bra förutsättningar olika kommuner har för att ta emot nyanlända. 

– Vi såg att de kommuner som tog emot flest flyktingar per invånare hösten 2015 oftast var de som redan från början hade svåra utmaningar, säger Charlotta Mellander. 

Bland de skånska kommunerna ligger Lomma och Vellinge bäst till på integrationsindex. Den sämsta siffran av alla skånska kommuner får Malmö, som är klart sämre än de andra storstäderna i Sverige. 

– Historiskt sett har Malmö tagit ett stort ansvar i jämförelse med kommunerna som hamna högt upp i den här undersökningen. Vi har tagit emot fler, därför har vi större utmaningar, säger Sedat Arif, socialdemokratiskt kommunalråd i Malmö med ansvar för arbetsmarknads- och socialförvaltningen. 

Sedat Arif menar att en bra integration bygger på tre saker: Jobb, utbildning och bostad. 

– Vi har hamnat lite snett. Vi bara problematiserar och skyller på en viss grupp, istället för att försöka se vad vi alla kan bidra med, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".