Valet 2018: Integration

"Integrationsplikt" i Vellinge - M vill se det i hela Sverige

1:50 min

I moderatstyrda Vellinge kommun infördes i våras så kallad integrationsplikt. Skulle Vellinges nyanlända invånare missa den obligatoriska kursen på 70 timmar och det efterföljande provet, förlorar de sin rätt till bidrag.

De gymnasieelever som brukar vara i byggnaderna är på sommarlov, men i klassrummet i Vellinge sitter fyra kvinnor och en man i medelåldern och lyssnar på sin lärare som berättar om den svenska sjukvården och skattesystemet.

– I dag pratade vi om hälso- och sjukvården i Sverige. Exempelvis betalar man inte så mycket i Sverige när man besöker vårdcentralen eller sjukhuset, därför är det viktigt att förstå hur systemet fungerar när man betalar skatt, säger Mohammad Al Balout, lärare. 

Sådana här kurser finns i alla kommuner, men det som är specielt med Vellinge är att alla nyanlända måste gå den 70 timmar långa kursen och göra ett prov med frågor som "Hur många kommuner finns det i Sverige?" och "Vad innebär Schengensamarbetet?", annars förlorar de sin rätt till bidrag. Detta var en del i den integrationsplikt som kommunfullmäktige beslutade om i december 2017, nånting som Moderaterna vill införa i hela Sverige.

Bader Jeha, som kom till Sverige för två månader sen är en av eleverna.
 
– Man lär sig hur det funkar systemet och hur det funkar att leva i Sverige och Vellinge och förstår hur vi som kommer hit kan integreras och vara en bra förebild för andra flyktingar, säger Bader Jeha.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista