Valet 2018: Integration

Miriana om förberedelseklasser: När man går en liten klass så är det lättare

4:00 min

Sedan 2015 har Landskrona stad framgångsrikt drivit arbetet med att sprida förberedelseklasser till alla skolor.

Samsyn bland rektorer och pedagogisk personal har bidragit till goda förutsättningar både för inlärning och integration, menar de ansvariga.

Rohan Hassan, 18 år, kunde inte ett ord svenska när han för två år sedan kom till Landskrona från krigets Syrien.

– När jag kom till Landskrona, kändes det jättebra, det var en liten stad och jag tyckte om det. Tanken var att jag skulle fortsätta plugga.

När Rohan Hassan kom till Landskrona med sin familj var han 16 år och fast övertygad om att fortsätta satsa på studierna. Men istället för att hamna på någon av skolorna i de traditionellt invandrartäta områdena, blev han placerad i en förberedelseklass på en av byskolorna, den i Glumslöv. Det är han glad för i dag.
– Det är bättre att börja i en liten by. De flesta var svenska på Glumslövs skola. Det hjälpte mig att snabbt lära mig språket.
 

I höst ska Rohan Hassan påbörja sitt andra år på en teknisk gymnasielinje i Lund. Han bor kvar i Landskrona, där han har vänner både inne i stan och i Glumslöv. Framtidsdrömmen är att fortsätta på högskolan och bli civilingenjör.
 – Jag läser teknikprogrammet och planen är att plugga till civilingenjör, jag hoppas det ska funka.

En kort tågresa från Landskrona i en annan riktning ligger kyrkbyn Häljarp. Där har 16-åriga Miriana Masinova gått i förberedelseklass på Sandåkersskolan sedan hon kom från Kosovo för ett år sedan. Hon tror att hennes språkinlärning har gynnats av att ha gått på en liten skola.
– Från början var det svårt, men när man går en liten klass och alla är tillsammans så är det lättare.

I lokaler med storslagen utsikt över Landskrona centrums östra delar ligger skolintroduktionen. Det är hit alla nyanlända elever först kommer för att få information om skolgången, men också för att bedömas så att eleverna hamnar i rätt årskurs.

Hanna Dolck är enhetschef och menar att den goda samsynen och erfarenheten, inte minst bland rektorerna, har bidragit till att arbetet med förberedelseklasser ute på skolorna fallit ut så bra, och hon tror att det har betytt mycket för integrationen.
– På kort sikt ser man att det fallit väldigt väl ut. Eleverna trivs och får kompisar där. Jag tänker att det är en självklarhet att det går till så här. Det är mycket bättre och en självklarhet för eleverna att få vara på skolor där det talas mycket svenska. På sikt hoppas man att det kan bidra till att familjerna även bosätter sig där, men det är ett arbete som inte är lika enkelt, att hitta boende och jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista