Hjärtsjuke Ahmad söker asyl i Sverige. Foto: Anna Landelius/Sveriges Radio
1 av 2
Hjärtsjuke Ahmad hoppas att Migrationsverket kommer ändra sitt beslut och ge honom permanent uppehållstillstånd. Foto: Anna Landelius/Sveriges Radio
Hjärtsjuke Ahmad och hans kusin Mukhtar. Foto: Anna Landelius/Sveriges Radio
2 av 2
Ahmad har åkt ut och in på sjukhus sedan han sökte asyl i Sverige för ett år sedan. Hans kusin Mukhtar hälsar på honom så ofta han kan. Foto: Anna Landelius/Sveriges Radio
Valet 2018: Sjukvård

Asylsökande Ahmad behöver ett nytt hjärta – ska utvisas

3:22 min

Hjärtsjuke Ahmad från Libanon behöver en hjärttransplantation. Men läkarna kräver ett permanent uppehållstillstånd och Migrationsverket säger nej.

– Hela min kropp gör ont just nu, säger 29-åriga Ahmad som kom till Sverige från Libanon för ett år sedan för att söka asyl. Han har avancerad och grav hjärtsvikt och behöver ett nytt hjärta, annars kommer han dö, enligt läkarna.

Hans ansikte har en gråaktig ton, hans ögon är trötta och benen är uppsvullna, fyllda med vatten som inte hjärtat orkar pumpa runt.

– Jag hade så höga förhoppningar när jag kom hit och trodde att jag skulle få hjälp, säger Ahmed.

För att läkarna på transplantationsenheten i Lund ska operera in ett nytt hjärta kräver de att patienten har ett permanent uppehållstillstånd eftersom eftervården innebär regelbundna kontroller och återbesök. Men Ahmad omfattas av den tillfälliga asyllagstiftningen som trädde i kraft 2016. Den innebär att nästan ingen får permanent uppehållstillstånd längre – och möjligheten att få det på grund av "synnerligen ömmande omständigheter" har tagits bort.

För två veckor sedan kom beslutet från Migrationsverket; han får avslag på sin asylansökan. Det är en dödsdom, enligt Ahmads vänner och anhöriga.

– Jag vet inte när han kommer dö men jag har alltid en känsla av att Ahmad kommer dö snart. Även här i Sverige är hans liv i fara, säger Ahmads kusin Mukhtar abdel Ghafour.

Mukhtar påpekar att hans kusin inte hade haft råd med den livsnödvändiga vården i hemlandet Libanon. Nu har Ahmad inte mycket att välja på. Han kommer att överklaga beslutet från Migrationsverket.

– Jag har inte förlorat hoppet, säger han. Jag är fortfarande en ung man. Jag ska kämpa för mitt liv och för min rätt att leva.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".