Nya vattenledningar på Hallandsås

I dag övertog Båstads kommun det nya vattenledningsnät som ska säkerställa att inga människor blir utan vatten i samband med tunnelbygget genom Hallandsåsen.

Tunnelbygget har i olika perioder gjort att många boende på åsen blivit utan vatten då grundvattennivåerna sänkts mycket kraftigt.

297 fastighetsägare och faktiskt också en hel del kor kan nu oavsett inläckage i tunnlarna vara säkra på att ha vatten i sina kranar. Ett helt nytt vattenledningsnät över åsen på de delar som kan påverkas av tunnelbygget och ett nytt vattentorn har tagit fyra år att bygga.

Att lösa vattenförsörjningen till de boende på åsen var ett krav för att bygget skulle få fortsätta som miljödomstolen ställde i samband med att man gav tillstånd till tunnelbygget. Alltihop har kostat runt 55 miljoner kronor där Banverket stått för absoluta merparten av pengarna.

Banverkets projektchef för tunnelbygget Christer Möller tycker det är skönt att för en gångs skull kunna erbjuda något positivt för de boende på åsen.

– Jag tror det här blev bra för alla. Om vattnet skulle sjunka så har alla vattenförsörjning. Och man får ett tryggare vattenförsörjningssystem över hela kommunen, säger Christer Möller, Banverkets projektchef för tunnelbygget.

Lars Elofsson (m), kommunalråd i Båstad kommun håller med om att det borde ha gjorts för tio år sedan.

– Det är svårt att se konsekvenserna av ett så här stort bygge. Den som var insatt i förhållandena på åsen, med sprickbildningar, förstod nog mer än andra, säger Lars Elofsson (m), kommunalråd i Båstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".