Läkare Björn Kornhall
Överläkare Björn Kornhall vill att frågan om organtransplantationer på asylsökande ska utredas på politisk nivå. Foto: Odd Clausen
Valet 2018: Sjukvård

Läkare: Vi kräver klarhet av lagstiftarna

2:52 min

29-åriga hjärtsjuke Ahmad är en av de asylsökande i behov av vård som hamnat i kläm mellan socialstyrelsens riktlinjer och den svenska asyllagstiftningen.

I Lund, på transplantationsenheten, säger ansvarig läkare Björn Kornhall att detta sätter läkarkåren i en besvärlig situation.

– Jag tror att man har hamnat i detta på grund av att man skapat regler utan att de sinsemellan är avstämda och detta har vi kritiserat på olika sätt.

Enligt Socialstyrelsen har vuxna asylsökande rätt till "vård som inte kan anstå", som det kallas. Men vad det innebär i praktiken ställs på sin spets när asylsökande behöver en organtransplantation. En hjärttransplanterad patient kan nämligen dö om hen utvisas till ett annat land och inte får livsnödvändig eftervård.
29-åriga hjärtsjuke Ahmed kan inte få permanent uppehållstillstånd, enligt asyllagstiftningen och därför säger läkarna i Lund nej till en operation, enligt överläkare Björn Kornhall.

– Det är klart att det gör ont som läkare, men jag måste också tänka på vem som annars kan få ett hjärta. Jag måste kunna se både den jag har framför mig och de andra som jag kanske aldrig sett men som kanske finns på något annat sjukhus. Det är en svårighet som vi har hela tiden men som kanske blir extra tydlig i ett sådant här läge.

I oktober förra året skrev sex överläkare från transplantationsprocessgruppen i Lund ett brev till Statens medicinsk-etiska råd och vädjade till dem om vägledning i frågan. Björn Kornhall, som var en av brevskrivarna, tror att den tillfälliga asyllagstiftningen som trädde i kraft 2016 och som i princip innebär att ingen får permanent uppehållstillstånd, kommer att förvärra situationen och leda till fler fall där asylsökande personer är i akut behov av organtransplantation. Nu vill Björn Kornhall att frågan utreds på en högre nivå, hos lagstiftarna.

– Här finns inget utrymme för några enkla snabba svar på svåra frågor utan det kräver eftertanke och att man verkligen överväger konsekvenserna av olika åtgärder. Detta är inte ett bra område för enskilda beslut i enskilda situationer utan vi behöver ett mer övergripande sätt att se på hur vi ska hantera svårt sjukt personer som kommer hit från olika länder. Jag tycker att lagstiftarna borde tänka lite längre nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".