Valet 2018 i P4 Malmöhus

Regiondebatt: Så ska den skånska kollektivtrafiken bli bättre

2:51 min

Superbussar, järnvägssatsningar eller utbyggnad av E6:an? Det debatterade regionpolitikerna på Stora torg i Kristianstad under regiondebatten.

Hur ska politikerna avhjälpa problemen som råder i den skånska trafiken? Järnvägsatsningar, superbussar och utbyggnad av E6:an. Det var några lösningar som debatterades i P4 Malmöhus och P4 Kristianstads gemensamma regiondebatt. 

– Det vi ser nu är att vi lappar och lagar gammal järnväg, sa Mätta Ivarsson, Miljöpartiet, som vill satsa 31 miljarder i ett spårpaket för ny järnväg. 

Vänsterpartiets Sara Svensson menade att det är för dyrt att åka kollektivt i Skåne. 

– Problemet är ju att det faktiskt, på vissa sträckor, är billigare att ta bilen än att åka med kollektivtrafiken, sa hon. 

Allianspartierna vill satsa på nya superbussar för att avhjälpa trafikproblemen i Skåne. 

– Det vi ser är att järnvägen är knökafull. Vi får inte in ett enda tåg till på vår järnväg och det är väl ingen som vill sitta med i dem förseningarna som är, sa Gilbert Tribo, Liberalerna. 

Liberalerna vill tillsammans med de andra allianspartierna bygga ut E6:an. Något som får skarp kritik från Miljöpartiet.

Socialdemokraterna sällade sig till Miljöpartiet i flera frågor, men stängde inte dörren för varken superbussar eller satsningar på E6:an. 

– Vi ser behov av att stärka kapaciteten på våra Europavägar, sa Henrik Fritzon, regionstyrelsens ordförande i Region Skåne. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista