Läkare kräver klarhet i vad vård som inte kan anstå ska innebära.
Läkare kräver klarhet i vad vård som inte kan anstå ska innebära. Foto: Isabell Höjman/TT
Valet 2018: Sjukvård

S-politiker: "Kan inte ta över ansvaret för andra länders medborgare"

2:44 min

Asylsökande har enligt Socialstyrelsen rätt till vård som inte kan anstå. Läkarna kräver klarhet i vad det betyder, men politikerna i sin tur säger att det måste vara en medicinsk bedömning.

– Man önskar att alla människor skulle få ta del av den bästa av vård, men så är det inte.  Vi kan inte ta över ansvaret för andra länders medborgare som behöver vård, säger Anna-Lena Sörenson, socialdemokratisk riksdagsledamot och förste vice ordförande i socialutskottet.

Enligt Socialstyrelsen har vuxna asylsökande rätt till "vård som inte kan anstå". Men vad det innebär i praktiken ställs på sin spets när asylsökande behöver en organtransplantation. En hjärttransplanterad patient kan nämligen dö om personen utvisas till ett annat land och inte får livsnödvändig eftervård.

Läkare från Lund har krävt att frågan utreds av lagstiftarna för att få en bättre vägledning kring hur svårt sjuka personer från andra länder ska hanteras i den svenska vården. Anna-Lena Sörenson har svårt att se hur det skulle gå till.  

– Jag tror inte att det skulle vara lämpligt eller etiskt möjligt att upprätta listor över diagnoser eller vårdkedjor eller behandlingsformer som kan vara vård som inte kan anstå, det måste man avgöra från fall till fall. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista