Skola granskas efter skolresa med öl

Eleverna på en grundskola i Lund bjöds på öl under en skolresa. Upprörda föräldrar har nu anmält skolan till Skolverket.

Det var i mars ifjol som elever från årskurs nio på Fågelskolan i Lund reste till Holland på en utbytesresa. Skolans policy var att eleverna skulle flygas hem på egen bekostnad, om de drack någon som helst alkohol under resan.

Redan första kvällen tog emellertid de holländska värdfamiljerna med vissa av de svenska ungdomarna på ett disco, och där bjöds de på öl, trots att de var för unga för att köpa öl både enligt svensk och enligt holländsk lag.

På discot blev några av de svenska eleverna berusade. När det avslöjades dagen efter, och en av eleverna erkände, så skickades eleven hem till Sverige.

Resan har nu alltså blivit ett ärende för Skolverket. De föräldrar, som har anmält skolan, menar att de svenska lärarna missat att informera de holländska lärarna och värdfamiljerna om den svenska skolans alkoholpolicy. Det inträffade är alltså de svenska lärarnas fel, enligt föräldrarna.

Föräldrarna är också kritiska till att endast en av eleverna skickades hem, när det var flera som hade druckit under discokvällen. De menar att den ansvarige läraren valde ut eleven för att statuera ett exempel, medan de övriga fick betydligt mildare straff.

Dessutom är föräldrarna kritiska till att skolan varit motvillig att göra något åt det här ärendet. De ansvariga på skolan har gjort allt de kunnat för att sopa det under mattan, skriver man. Inte heller kommunen har tagit sitt ansvar. Till exempel tog det enligt föräldrarna sju månader innan kommunen ens diarieförde deras klagomål.

De flesta föräldrarna stöder inte anmälan, enligt rektor Kerstin Holmquist.

– Föräldrarna till de andra barnen tycker att de här föräldraparens agerande är väldigt jobbigt och ställer inte upp på det. Det har de meddelat både mig och lärarna, säger Kerstin Holmquist, rektor på Fågelskolan i Lund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".