Skåne

Osäkert i regionfullmäktige: "Bör samarbeta över blockgränsen"

2:47 min

Ett jämnt resultat mellan blocken ger ett osäkert läge menar regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S).

Nattens valresultat visar på en jämn fördelning av mandaten i regionfullmäktige. De rödgröna partierna fick 38 % av rösterna, mot de fyra allianspartiernas närmare 41 %. 

 – Vi har ett väldigt osäkert parlamentariskt läget. Vi har ju styrt i minoritetsstyre det har varit ganska besvärligt, säger Henrik Fritzon (S), regionstyrelsens ordförande.

Han menar att situationen bör lösas genom blocköverskridande samarbeten.

– Vi bör till varje pris samarbeta över blockgränserna. Det vore bästa för Skånes utveckling med en bred blocköverskridande koalition,

Men ett samarbete med Sverigedemokraterna, som gick kraftigt framåt och fick 19,8 %, är enligt Henrik Fritzon inte aktuellt.

– Nej det finns inte på agendan för vår del, och inte för något annat parti heller om jag har förstått det rätt.

Enligt honom ligger Centerpartiet och Liberalerna närmast till hands.

– Det finns säkert de som säger att det är fel. Men jag pratar med många väljare på gator och torg det man oftast hör är att väljare tycker att politiker borde samarbeta mer för att lösa problemen, säger Henrik Fritzon (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista