Betongen hann inte härda vid olycka

För två veckor sedan omkom två personer och en skadades allvarligt vid en arbetsplatsolycka i Helsingborg när ett flera ton tungt betongtak rasade. Enligt företaget Strängbetongs egen utredning som nu lämnats till Arbetsmiljöverket berodde olyckan på att stöttorna togs bort för tidigt. Betongen hann aldrig härda ordentligt.

- Vi har visat och instruerat på plats, enligt våra arbetsledare. Men det har trots allt blivit fel, vilket är fruktansvärt, säger Marie Enocsson, marknads- och informationschef på Strängbetong.

Exakt som orsakade den svåra arbetsplatsolyckan på Berga för två veckor sedan är inte helt klarlagt, polisen och Arbetsmiljöverket är ännu inte färdiga med sina utredningar.

Däremot har Strängbetong som arbetade med att gjuta taket avslutat sin internutredning. Samma morgon som olyckan inträffade arbetade deras personal med att gjuta den del av taket som rasade. Betongen hann inte härda eftersom stöttorna som bär upp taket flyttades åtminstone ett dygn för tidigt.

Två personer omkom i samband med olyckan, ingen av dem var anställd på Strängbetong utan hade andra arbetsuppgifter på bygget. Efter olyckan har Strängbetong haft krisgrupper för att hjälpa personal och anhöriga, och man har också sett över sina egna rutiner för att undvika olyckor i framtiden.

Polisens och Arbetsmiljöverkets utredningar är ännu inte klara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".