"De styrande vill inte ge upp"

4:03 min

De rödgröna backar men vill fortsätta. Oppositionen vill ta över. Vem som än får, eller tar, makten ser det ut att bli fortsatt regionstyre i minoritet. P4 Malmöhus regionreporter Petra Haupt ger en lägesbild.

Valresultatet i Region Skåne verkar följa samma övergripande mönster som riksdagsvalet: De rödgröna tappar rejält, den borgerliga alliansen ökar och Sverigedemokraterna går framåt.

– Det är lätt att tänka sig att det blir ett maktskifte. Men då skulle alliansen få styra i minoritet, säger Petra Haupt, P4 Malmöhus regionreporter.

Men hennes bild är att de rödgröna, som styrt regionen de senaste fyra åren, inte är beredda att ge upp makten.

– De verkar vilja söka andra samarbeten, säger Petra Haupt.

Regionrådet Henrik Fritzon (S) säger att han vill titta efter samarbetsmöjligheter över blockgränserna.

– Det bästa för Skånes utveckling är om vi kan få en bred koalition, säger han.

Det verkar däremot svårt att få till. Både C och L har signalerat att man hellre samarbetar med M och KD i ett minoritetsstyre.

– Och även om S skulle få till ett samarbete med Liberalerna och Centerpartiet, som jag tror han menar, skulle man inte få majoritet, kommenterar Petra Haupt.   

Carl-Johan Sonesson (M), oppositionsråd, vill bilda styre med resten av alliansen.

– Vi är det största blocket. Vi får finna oss i att landstinget styrs av en minoritet, säger han.

Patrik Jönsson (SD) har sagt att han vill samarbeta med M och KD i regionen.

– Jag tolkar det som icke-troligt. Alla andra partier står fast vid att man inte vill styra med Sverigedemokraterna, säger Petra Haupt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista