Så tacklar MAX IV förseningarna

2:37 min

 Max IV i Lund har stora problem. Forskningsanläggningen, som redan kostat Sverige fyra miljarder, är två och ett halvt år försenad och vetenskapsrådet har krävt en åtgärdsplan.

Marianne Sommarin, tillförordnad styrelseordförande, hoppas att det som skett inte ska skada Max IV:s rykte.

– Det är klart, att när det blir förseningar, så blir folk oroliga. Men det vi hör är att det vi har igång är fantastiskt.

 Vetenskapsrådet har ju krävt en åtgårdsplan?

– Ja, dom är klart missnöjda med förseningarna, och det är vi allihopa. Och i vi kommer nu att jobba hårt med att få det här projektkontoret., som ska styra och se till att vi effektivt utnyttjar de resurser vi har. säger Marianne Sommarin.

Max IV är Sveriges största satsning på forskningsinfrastruktur, med det som ska bli världens ljusstarkaste synkrotronaccelerator,
en rund byggnad med en omkrets på 528 meter, som togs i bruk för två år sedan men inte ska stå helt klart förrän tidigast 2026. Den är i motsats till grannen ESS helt finansierad med svenska forskningspengar.

Marianne Sommarin förklarar vad Max IV gör så här:

– Max IV gör det osynliga synligt.

Man brukar kalla det världens största mikroskop?

– Ja, det är det, säger Marianne Sommarin.

Helt synligt var dock inte, förrän nyligen, att organisationen inte fungerade och att man låg långt efter tidtabellen. Max direktör Christoph Quitmann avgick för en vecka sedan och amerikanen Ian McNulty är nu tillförordnad vd.  

Han säger att alla problem nu finns på bordet och att Max IV fortfarande är en unik anläggning.

– Max IV är den starkaste röntgenkällan på planeten, det finns 5-6 andra anläggningar som avundas oss och ser till Max IV för ledarskap.

Lunds universitets rektor Torbjörn von Schantz säger sig vara nöjd med åtgärdsplanen.

– Jag är nöjd med de utredningar som gjorts och som säger vad som ska göras, så jag är optimistisk att det här i slutändan kommer att gå väldigt bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista