Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp.
Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp är nöjd med valresultatet. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
Valet 2018 i P4 Malmöhus

SD står still där populära ledare styr

4:25 min

Sverigedemokraterna gör ett starkt val i stora delar av Skåne men det finns några få undantag där SD nästan står still eller går bakåt samtidigt som populära högerledare fått ännu större förtroende hos skåningarna.

I ett Skåne där Sverigedemokraterna har markant högre stöd än i övriga landet finns det några undantag där SD nästan står still eller bakåt samtidigt som populära ledare för andra högerpartier går starkt framåt i valet, enligt de preliminära siffrorna.

I Båstad ökar Moderaterna sitt stöd medan Sverigedemokraterna tappar, men det är i Staffanstorp, Landskrona och Östra Göinge som det skånska undantaget är mest tydligt eftersom det är kommuner där man hade kunnat vänta sig ett växande SD-stöd, enligt Anders Sannerstedt, docent i Statsvetenskap vid Lunds universitet.

– Alla de här tre fallen är kommuner där som jag ser det starka ledare har varit populära och gjort otroligt bra val lokalt. Det är ett förtroendebevis som de här tre ledarna har fått. Där är stora skillnader mellan deras parti när det gäller riksdags- och kommunalvalet.

De här politikerna förespråkar en dialog med Sverigedemokraterna. I Staffanstorp kan de senaste årens restriktiva inställning till att ta emot nyanlända ha lett till ökat stöd för Moderaterna, säger Anders Sannerstedt.

Kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M) säger att man varit tydliga och menat allvar med sin politik på flera områden. Han stänger inte dörren till samarbete med Sverigedemokraterna och medger att kommunen har stuckit ut i migration- och integrationsfrågan.

Att kommunen placerade nyanlända män i husvagnar på grund av bostadsbrist blev en riksnyhet. Men att det skulle leda till att man tog röster från SD och vann valet är att göra det för enkelt för sig, säger Christian Sonesson.

– Dels så har vi Moderaterna i Staffanstorp varit väldigt engagerade och närvarande, inte bara under valrörelsen utan under hela mandatperioden. Jag tror att Staffanstorpsborna tycker att det är bra att jag har vågat ta ställning, det är många som säger det i alla fall. Sen kan ta ställning vara i många olika typer av frågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista