Människor framför en äldre tegelbyggnad
Gänget som är på väg att flytta in i den gamla lantmannaskolan Foto: Marie Sandgren/Sveriges Radio
Hammenhög

Gamla lantmannaskolan snart kollektivhus för 40-plussare

1:43 min

I Hammenhög på Österlen håller ett kollektivhus på att växa fram i en rasande fart. Eller bogemenskap som de valt att kalla det.

Under lördagen höll man öppet hus i den gamla lantmannaskolan i byn för att locka fler nya medlemmar och för att knyta kontakt med Hammenhögsborna.

– Vi vill gärna berätta om det vi håller på med, säger Tore Wizelius som är en av fyra som redan bor provisoriskt i fastigheten som senast rymt en flyktingförläggning.

Så sent som i juli köpte de fastigheten för 4 miljoner. Pengar som de fick de skrapa ihop på egen hand. Eftersom huset ägs av en förening ville ingen bank ge några lån. Nu håller de på att finansiera själva renoveringen att det stora gamla tegelhuset.

14 lägenhet och en rad gästrum ska det bli. Det gamla restaurangköket ska ge plats åt åtta olika matlag där dit föreningen Hambo, Hammenhögs bogemenskap, hoppas kunna locka med även en del andra bybor. Gemenskapsodling i trädgården är ett annat projekt där man hoppas kunna locka med folk i Hammenhög.

Själva bogemenskapen riktar sig till 40 plussare. Några av dem som redan nappat har bott kollektivt när de var yngre, men inte alla.

– Motivet för de flesta är att de inte vill bli sittande ensamma i en lägenhet på äldre dar och dö av leda. Här ska vi ha kul, säger Tore Wizelius och funderar på aktiviteter som läsecirklar, målarcirklar, kör och musik av olika slag.

För att skaffa intäkter till föreningen och inte bara utgifter tänker de sig att hyra ut rum till turister sommartid. Och kanske hyra ut restaurangköket till en kock som vill driva det någon månad under turistsäsong när matlagen tar sommaruppehåll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista