Programledare Sofie Ericsson intervjuar Eva Ekeroth på bokmässan i Göteborg. Foto: Tobias Wallin/Sveriges Radio.
1 av 5
Programledare Sofie Ericsson intervjuar Eva Ekeroth på bokmässan i Göteborg. Foto: Tobias Wallin/Sveriges Radio.
Nizar Keblawi från Malmö stads stadsbibliotek, är på plats på bokfesten för att berätta om projektet ”A million stories”. Foto: Tobias Wallin/Sveriges Radio.
2 av 5
Nizar Keblawi från Malmös stadsbibliotek berättade om projektet ”A million stories”. Foto: Tobias Wallin/Sveriges Radio.
Marita Lynard från Malmö skriver självhjälpsböcker och är på bokmässan ihop med 1999 andra författare. Foto: Tobias Wallin/Sveriges Radio.
3 av 5
Marita Lynard från Malmö skriver självhjälpsböcker. Foto: Tobias Wallin/Sveriges Radio.
Sofie Ericsson intervjuar författaren och journalisten Patrik Lundberg. Foto: Tobias Wallin/Sveriges Radio.
4 av 5
ofie Ericsson intervjuar författaren och journalisten Patrik Lundberg. Foto: Tobias Wallin/Sveriges Radio.
Waileth Persson, en av de skånska författarna på bokmässan i Göteborg. Foto: Tobias Wallin/Sveriges Radio.
5 av 5
Waileth Persson, en av de skånska författarna på bokmässan i Göteborg. Foto: Tobias Wallin/Sveriges Radio. Foto: Tobias Wallin/Sveriges Radio.

Eva lanserar kinesiska böcker här

3:39 min

Under sina år som kulturråd i Kina försökte Eva Ekeroth intressera svenska bokförlag för kinesisk litteratur. Men det var svårt. Så då startade hon istället sitt eget förlag.

– Jag läste en del fantastiska författarskap. Men de svenska förlagen var i efterdyningarna till finanskrisen och ville inte ta in nya författare, berättar Eva Ekeroth.

Så då startade hon det egna förlaget ChinLit i Lund. En del av de kinesiska böckerna översätter hon själv, annat får hon hjälp med. Men det är inte lätt att välja. Utbudet av litteratur i Kina är jättestort. En halv miljon tryckta böcker kommer ut varje år, och sedan tillkommer internetböcker och annat.

I vår direktsändning från Bokmässan i Göteborg berättade Eva Ekeroth för programledare Sofie Ericsson också om vad kineserna helst läser.

– Fantasy och science fiction är jättestort!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".