Besökscenter på Barsebäck undersöks

Landsantikvarien på Regionmuseet i Kristianstad vill undersöka möjligheterna till att arrangera utställningar på kärnkraftverket Barsebäck. Tanken är att kärnkraftverket ska fungera som en mötesplats där besökarna lära sig mer om Barsebäcks 40-åriga historia. En ansökan ligger nu hos Länsstyrelsen.

Redan i våras så väckte svenska antikvarier frågan om att göra Barsebäcksverket till ett kulturarv. Barbro Mellander som är landsantikvarie i Skåne och som jobbar vid Regionmuseet i Kristianstad sa då att om något svenskt kärnkraftverk verkligen är symbol för sin epok så är det Barsebäck.

Nu vill landsantikvarien titta på möjligheterna att dels dokumentera Barsebäcks historia men också undersöka möjligheterna för att använda det gamla kärnkraftverket på något sätt. Landsantikvarien har nu vänt sig till Länsstyrelsen för att få pengar till att göra en förstudie om Barsebäcksverket.

I ansökan skriver Barbro Mellander att det finns anledning att undersöka förutsättningarna för att använda platsen som ett besökscenter för kulturarvsfrågor och att det skulle kunna vara en mötesplats med visningar och utställningar om kärnkraftverket.

Barsebäcks andra reaktor stängdes den 31 maj och drygt 30 års kärnkraftproduktion var då över.

Tor Danielsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".