Långa häktningstider i Skåne får kritik

2:21 min

Flera personer i Skåne har suttit häktade i ett halvår eller mer i väntan på rättegång. Alla är misstänkta för grova brott. Men de långa häktningstiderna möter kritik.

Människorov, mord, narkotikasmuggling. De personer som just nu har suttit häktade under längst tid i Skåne, är alla misstänkta för grova brott.

En genomgång som P4 Kristianstad har gjort visar att det finns flera personer i Skåne som just nu har suttit häktade i nästan ett halvår eller mer, i väntan på rättegång.

Den person som har suttit häktad allra längst tid i Skåne sitter just nu i Malmö, misstänkt för grovt penningtvättsbrott. Han har suttit häktad i över ett års tid.

– Vi vill ju inte att folk ska vara häktade längre än nödvändigt. Vi åklagare vill också att det ska bli en så kort utredningstid som möjligt och vi försöker påskynda på de sätt som vi kan, säger Mathias Larsson som är kammaråklagare vid södra Skånes åklagarkammare.

Hans erfarenhet säger att en av förklaringarna till de långa häktningstiderna kan ha att göra med att det är långa väntetider på nationellt forensiskt centrum, alltså den avdelning inom polisen som undersöker de tekniska bevisen.

– Det är ett bekymmer, säger han. 

Björn Hurtig är advokat åt den 29-årige man som misstänkts för det uppmärksammade Åhusmordet. Han är kritisk till att hans klient har suttit häktad så länge.

– Man mår inte bra när man har sitter häktad och isolerad i 23 timmar om dygnet. Och då blir det svårt att försvara sig, säger han.

Här är personerna som har suttit häktade längst i Skåne

Kristianstad: Man 29 år. Häktades 13 april. Misstänkt för mord. 

Hässleholm: Man 24 år och man 18 år. Häktades 20 augusti. Misstänkta för grovt vapenbrott och narkotikabrott.

Ystad: Man 24 år, man 25 år och man 23 år. Häktades 5 mars. De tre männen ingår i samma mål.

Mannen på 24 år har flest misstankar riktade mot sig: grovt narkotikabrott, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt försök till utpressning.

Lund: Man 39 år, kvinna 43 år, man 32 år, man 36 år, kvinna 30 år. Häktades 11 maj. Samtliga misstänkta ingår i samma mål.

Samtliga är misstänkta för människorov och grov misshandel förutom 39-åringen som enbart är misstänkt för människorov.

Helsingborg: Man 40 år. Häktades 17 mars. Misstänkt för synnerligen grov narkotikasmuggling. 

Malmö: Man 49 år. Grovt penningtvättsbrott. Häktades 15 september 2017. 

Dom mot mannen kom den 13 augusti i år i tingsrätten. Mannen har dock överklagat domen till hovrätten och han sitter därför häktad i väntan på att dom ska falla även där. Målet är pågående.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista