Ramadan inleds idag

Efter en tids väntan på att månen ska visa sig är det nu dags för ramadan, muslimernas fastemånad, som inleds idag. I 30 dagar kommer muslimer runt om i världen och i Skåne att fasta så länge solen är uppe.

Islamologen Othman Al-Tawalbeh beskriver fastan som en personlig och andlig upplevelse men ramadan är också en påminnelse om vad som händer i världen:
– Det kan upplevas olika beroende på vem som firar och varifrån man kommer. Vilken problematik man har i sitt bagage från hemlandet och så vidare, så det är mycket individuellt.

Fasta under ljusa timmar
För den som väljer att fasta under ramadan gäller det att avstå från mat, dryck, tobak och sexuellt umgänge på dagen men när solen har gått ner är det fritt fram att både äta och dricka igen.

Att fasta är vanligt inom många religioner och baktanken är att man ska få känna på hur det är att avstå det man tar för givet. Genom att avstå mat och känna hunger ska man få större förståelse för dem som alltid lever i fattigdom.

Hjälpa andra
För muslimer är välgörenhet är ett viktigt inslag under ramadan. Hemma hos familjen Al-Tawalbe i Helsingborg har man exempelvis bestämt att man ska ta sig an fadderbarn:
– Det har stor betydelse under ramadan att man känner att man har gjort något särskilt för att hjälpa andra och för att förbättra livet för andra människor.

Anna Hanspers

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".