Ett nytt Sverige

Sista mötet med Najib och Mahmud

4:10 min

I två år har P4 Malmöhus reporter Madeleine Fritsch-Lärka följt två ensamkommande pojkar i Sveriges Radios serie Ett nytt Sverige. Varje månad har lyssnare kunnat höra om deras liv i hennes reportage – nu är det dags för deras sista möte.

De funderar på hur det har varit att bli följda av en reporter i två år. 

– Jag tror det är bra att följa några som har kommit nya till Sverige. Det finns så mycket hat och hot. Men jag hoppas att mitt liv visar andra att alla inte är samma, säger Najib Javadi.

– Jag har lärt mig mycket av det också. Det har påverkat kanske 25 procent av mitt språk. Jag tänkte på vad jag ska säga till dig, vilka ord jag måste leta efter och hur jag ska berätta om mitt liv så att andra inte får en dålig bild av oss, säger Mahmud Bahkshi.

Under de två år som reportageserien har pågått har deras liv utvecklat sig ganska olika.

Medan Najib fick permanent uppehållstillstånd 2017 blev väntan lång för Mahmud. Först i januari 2018 fick han till slut ett tillfälligt uppehållstillstånd.

Första gången de sågs, hösten 2016, var Najib Javadi 14 år gammal och Mahmud Bakhshi var 17. De spelade i ett fotbollslag för ensamkommande pojkar. Tillbaka på fotbollsplanen konstatera att många av lagkompisarna har spridits för vinden.

– Jag har hört att de flesta som var med från början fick negativa besked. Några blev utvisade, några försvann och några studerar, säger Najib Javadi.

– Man tänker på var de är nu, säger Mahmud Bahkshi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista