Färre vill gå kockutbildningar – trots kockbrist

4:41 min

Bristen på kockar har aldrig varit så stor som nu. Men trots att arbetsmarknaden bedöms som mycket god är trenden allt färre sökande till de gymnasiala programmen inom restaurang och livsmedel.

En av landets största restaurang- och livsmedelsprogram finns i Helsingborg på Rönnowska skolan. Där har antalet sökande elever drastiskt minskat de senare åren. I år har man bara fyllt en tredjedel av de platser man har möjlighet att ta emot.

– Jag tror att högstadielever har för liten insyn i vad det innebär att gå ett yrkesprogram och att jobba som kock. Det behöver man jobba för att förändra.

Lucas Lindqvist och Julia Vigetoft är blivande kockar och går sitt sista år på Rönnowska skolan. De har båda redan fått jobb innan de slutat utbildningen och är säkra på sina yrkesval. Julia Vigetoft, som vill sikta på att jobba utomlands, tror att en bidragande orsak till att färre söker sig till kockyrket kan vara arbetsmiljön.

– Det är stressigt, tungt och inte så glammigt som man kan tro. Men samtidigt är det ett jäkligt roligt jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista