SFI-UNDERVISNING
SFI-undervisning. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Unik migrantstudie undersöker nyanländas värderingar

3:34 min

Elva skånska kommuner är med i World Values Surveys unika undersökning av värderingar hos nyanlända i landet.

Syftet är bland annat att förbättra integrationen genom en studie som tidigare ansetts känslig.

– Nu gör vi det här i Sverige, det är unikt och första gången där vi fokuserar på migranterna och särskilt de som kommer från utomeuropeiska länderna för där skiljer sig värderingarna mest åt, säger Bi Puranen, docent i ekonomisk historia på Institutet för framtidsstudier och generalsekreterare för World Values Survey, WVS, som gör studien.

Frågorna i studien besvaras anonymt av nyanlända och migranter som varit här en längre tid, runtom i landets kommuner. De handlar om synen på religion, jämställdhet, demokrati, familj, relationer, hur det var att fly till Sverige och leva här och det går att svara på sitt modersmål.

WVS har inte kunnat få med sig den här gruppen i sina ordinarie värderingsundersökningar bland annat på grund av språkhinder.

– Det första och viktigaste är att få fram faktaunderlag till planering av integrationsinsatser, säger Puranen.

Mindre kommuner som Tomelilla, Burlöv och Vellinge är med på tåget, de större är Malmö, Helsingborg, Kristianstad och Landskrona.

På frågan om varför den här studien inte gjorts tidigare så svarar Bi Puranen att hon lyft frågan i flera år men att den mognat fram först efter senaste årens stora inflöde av asylsökande och nu har man fått pengar av regeringen. Att det ansetts som känsligt att undersöka den här gruppens åsikter har också spelat in, tror hon.

– Jo, jag tror att det var så. Om vi går tillbaka bara fem år när jag började prata om det här då var det mycket att sopa under mattan, inte prata om det och inte låtsas att det var så, säger Bi Puranen.

Det finns säkert en del kritiker av det här som skulle påstå att det här kan användas av grupper som vill smutskasta gruppen invandrare. Vad tänker du om det?

– Det är väl ungefär där rädslan har funnits hos väldigt många. Data kan användas av alla och till många olika syften men vi skulle inte leva i en demokrati om vi försökte hindra undersökningar för då hamnar vi i någon sorts Nordkorea-situation och det tror jag ingen tänker sig.

WVS gör undersökningen i samarbete med Länsstyrelsen, Region Skåne och Kommunförbundet Skåne. Resultatet kommer presenteras senast våren 2019 och bli tillgängligt för kommunerna för att kunna se hur integrationen funkar lokalt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista