Kriminalvårdens generaldirektör, Nils Öberg, besökte Malmö i veckan.
Kriminalvårdens generaldirektör, Nils Öberg, besökte Malmö i veckan. Foto: Daniel Persson/Sveriges Radio
Svedala

Politiskt läge i Svedala får inte Kriminalvården att backa

1:39 min

Att fängelsekritiska "Älska Svedala" valts in i Svedalas kommunfullmäktige ändrar inte Kriminalvårdens planer på att bygga ett nytt fängelse där.

– Vi noterar att det finns ett motstånd, men det har inte ändrat våra planer när det gäller det samarbetet vi har inlett i just den kommunen, säger Nils Öberg, generaldirektör för Kriminalvården.

Kriminalvårdens brist på fängelseplatser består och är akut. Det behövs ett nytt fängelse i Malmöområdet och Kriminalvården avser att gå vidare med den avsiktsförklaring som redan har tecknats med Svedala kommun.

Det handlar om ett fängelse med plats för 200-300 interner. Planerna har mött motstånd från många Svedalabor och i kommunvalet i september röstade nästan 700 personer på "Älska Svedala", ett nybildat parti vars huvudfråga är att de är emot en etablering av ett nytt fängelse i Svedala.

– Vi har mött oro av det här slaget på nästan alla de orter där vi har försökt etablera ny verksamhet. Jag har väldigt svårt att förstå argument som går ut på att det inte finns någon enda plats, i något enda hörn i Svedala där ett nytt fängelse skulle kunna byggas, säger Nils Öberg.

Han tycker att motståndet är ologiskt eftersom det framförs samtidigt som en bred majoritet av partierna önskar hårdare straff.

– Man kan inte argumentera för fler poliser och mer resurser till åklagare och domstolar och sedan säga att sen får någon annan ta hand om resultatet. Det måste man väl också ta ansvar i sådana fall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista