GRÄNSKONTROLLER HYLLIE
Gränskontroll vid stationen i Hyllie. Foto: Johan Nilsson/TT

Regeringen redo att förlänga gränskontroller

0:55 min

Danmark förlänger sina extrainsatta gränskontroller och Sverige gör sig redo för detsamma – oavsett hur regeringen kommer att se ut. Det meddelade justitieministern Morgan Johansson (S) på fredagen.

Beskedet kom efter fredagens EU-möte i Luxemburg, bara några timmar efter att Danmark offentliggjort sin förlängning.

– Vi kommer att meddela EU-kommissionen om att en förlängning av också våra gränskontroller kan vara aktuell. Samtidigt är det så att beslutet i sak måste komma senare, eftersom vi är en övergångsregering. Men på det här sättet möjliggör vi för en kommande regering och ger den handlingsfrihet, säger Johansson i Luxemburg.

Om det inte finns en ny regering inför den 11 november, då nuvarande gränskontroller löper ut, räknar Morgan Johansson med att sittande regering tar beslutet om en förlängning.

 – Då kommer vi att behöva ta i den här frågan igen. Men jag utgår ju ifrån att den här processen (med regeringsbildningen) ska vara färdig långt innan dess, även om (Moderatledaren Ulf) Kristersson jobbar i snigelfart och inte verkar kunna lösa den här frågan, säger Morgan Johansson.

Sverige och en rad andra länder återinförde gränskontroller i samband med den akuta flyktingkrisen 2015. Sedan dess har dock huvudskälet flyttats till att gälla oro för terrordåd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista