Niels Paarup-Petersen, ordförande (C) och Torbjörn Tegnhammar (M) i Malmö
Niels Paarup-Petersen, ordförande (C) och Torbjörn Tegnhammar (M) i Malmö Foto: TT

C nobbar M-styre i Malmö

1:25 min

Centerpartiet i Malmö säger nej till att låta Moderaterna styra kommunen.

Orsaken är att det förutsätter ett samarbete med Sverigedemokraterna, vilket Centern under valrörelsen har tagit tydligt avstånd från.

– Även med ett rent Moderatstyre så skulle vi bli extremt beroende av Sverigedemokraterna i varje beslut och det har vi sagt tydligt nej till, från början, säger Niels Paarup-Petersen, gruppledare för Centern i Malmö.

Istället vill Centern förhandla fram ett blocköverskridande styre men kräver att socialdemokraten Katrin Stjernfeldt Jammeh avgår som kommunstyrelsens ordförande, rapporterar Sydsvenskan.

– Även om vi är villiga att avstå från ett Alliansstyre och att det enda vi vill är att de lämnar ifrån sig ordförandeposten så är de inte redo att göra det, säger Nils Paarup Petersen.

Moderaternas Torbjörn Tegnhammar säger att det viktigaste är att det förs fram en ny politik "som på allvar tar itu Malmös svåra samhällsproblem".

– Malmöborna har röstat för ett maktskifte, säger han.

Frågan måste lösas i helgen eftersom omröstningen i kommunfullmäktige hålls på måndag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista