IT-satsning i hemtjänsten försenas

Flera tekniska problem har gjort att det omtalade försöket med att använda sig av IT-teknik inom hemtjänsten i Malmö fortfarande inte kommit igång.

Det var tänkt att det skulle ha startat förra hösten, men problemen har varit för många.

– Problemet har varit att det tutar upptaget, att man helt enkelt inte kommer fram på linjen, säger Moniqa Hammarström Martinovic, enhetschef i Västra Innerstaden i Malmö.

Det var tänkt att 25 anställda inom hemtjänsten i Västra Innerstaden i Malmö skulle utrustas med varsin mobiltelefon. Med telefonerna skulle man mata in uppgifter om hur mycket tid man spenderade på vissa sysslor, till exempel på transporter, omvårdnad, planering och så vidare.

Informationen skulle sedan via mobilen skickas till arbetsledningen, som på så vis skulle kunna utvärdera hur personalen mer effektivt skulle kunna använda sin tid.

Det här projektet fick hård kritik förra sommaren då det lanserades – det talades om att använda GPS och modern teknik för att övervaka personalen. Nu ska man ge projektet en sista chans genom att byta telefonoperatör från Vodaphone till Telia.

– Övriga kommuner i landet använder sig av Telia. Vi ska nu prova om det handlar om vilket abonnemang man har, säger Moniqa Hammarström Martinovic.

Nu byter ni operatör, men vad händer om inte det heller lyckas?

Då kommer vi nog att lägga ner projektet, säger Moniqa Hammarström Martinovic.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".