Dagens unga har mindre sex

2:30 min

Dagens unga har mindre sex än vad unga hade på 70- och 80-talet, visar flera internationella studier. Forskare på Göteborgs universitet tror att all tid som unga lägger på att surfa på nätet är en del av förklaringen.

I Sverige har man inte gjort någon jämförelse mellan generationer så som det har gjorts i internationella studier.

Men det finns liknande tendenser här, säger Therese Skoog, docent i psykologi vid Göteborgs universitet. Och en förändring man känner till är att unga i dag är mindre risktagande. 

– Ungdomar ägnar sig åt mindre tokigheter i dag än de gjorde för någon, eller några, decennier sedan, säger Therese Skoog.  

Riskbeteende av olika slag, som till exempel att dricka alkohol, hänger ofta samman med att vara sexuellt aktiv i ungdomsåren, enligt Therse Skoog. 

Sen tror hon att alla mobiltelefoner och datorer tar upp tid som förr kanske gick till att dejta någon.

– Och bara det faktum att man ägnar en massa tid åt till exempel skärmar gör ju att man har mindre tid att lägga på sexuella aktiviteter och att vara ute och träffa någon, säger Therese Skoog, docent i psykologi vid Göteborgs universitet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista