14.000 skåningar är långtidssjukskrivna

Antalet långtidssjukskrivna i Skåne har fördubblats under de senaste tre åren. 14.000 skåningar, främst kvinnor anställda inom vården, skolan och omsorgen, var i början av 2002 sjukskrivna sedan mer än ett år tillbaka.
Ronny Andersson, chef för området Ohälsa och rehabilitering på Försäkringskassan i Skåne, säger till P4 Radio Malmöhus att han tror att kvinnorna inom de aktuella områdena har en mycket pressad arbetssituation som gör att de blir stressade och sjuka. - Vi har ju under 90-talet sett en ganska kraftig bantning av den offentliga verksamheten, samtidigt som behoven kraftigt ökat. - Jag tror att vi successivt hamnat i ett läge där krav och möjligheter inte längre stämmer överens, säger Ronny Andersson. Hur tillförlitliga är då siffrorna, kan man lita på att alla långtidssjukskrivna faktiskt är oförmögna att arbeta? Enligt Ronny Andersson förekommer fusk i dag liksom alltid tidigare, men att det inte alls påverkar siffrorna. - Fusk har förekommit, förekommer och kommer alltid att förekomma. Men det sker verkligen ute i marginalen, säger han. Däremot kan de sjukskrivande läkarna spela en större roll för sjukskrivningarnas längd än man kanske diskuterat hittills. - Läkarens möte med patienten då sjukskrivningen diskuteras är mycket avgörande för sjukskrivningens längd. - Även läkarna har ju en pressad situation med mycket patienter och den korta tid de har till varje patientmöte är nog inte alltid tillräcklig för att få till stånd en relevant sjukskrivning, säger Ronny Andersson. Ronny Andersson säger till P4 Radio Malmöhus att han tror att långtidssjukskrivningarna är en fråga som kommer att diskuteras i valrörelsen och att kraftfulla åtgärder mot ohälsa och långtidssjukskrivningar kommer att presenteras efter valet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".