Illegal handel med parkeringstillstånd

På gatukontoret i Malmö misstänker man att det pågår en illegal handel med stulna tillstånd för handikappsparkering.

Sedan i slutet av juni har 24 stulna parkeringstillstånd hittats i bilar, nästan alla parkerade i de centrala delarna av Malmö där parkeringsavgifterna är som högst. De flesta som blivit påkommna med de falska tillstånden är unga män, men att de skulle köpt tillstånden nekar de till.

- De säger att de hittat tillstånden och att de av en slump lagt dem i bilen och sedan råkat parkera på en handikapplats, säger Eva Svenning, planeringssekreterare på gatukontoret i Malmö. 

Förra året kom en ny lag som innebär att polisen och kommunen nu har rätt att beslagta bilar som har stulna parkeringstillstånd. Det har inneburit att nio bilägare i Malmö fått sina bilar bortbogserad. Bilarna kan sedan lösas ut mot en avgift på cirka 2000 kronor plus parkeringsböter.

Parkeringsvakterna har nu också fått andra hjälpmedel för att stävja fusket.

- Våra parkeringsvakter har fått spärrlistorna i sina handdatorer så att det på ett enklare sätt kan övervaka parkeringstillstånden, säger Eva Svenning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".