Polisbefäl friat för rasistiskt brev

Det polisbefäl som åtalats för hets mot folkgrupp efter att ha skickat rasistisk e-post till Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu friades idag av Malmö tingsrätt.

- Det är egendomligt att den som är offentliganställd sedan lång tid inte känner till att om man skickar en skrivelse till ett offentligt organ, så blir handlingen offentligt. Många skäl talar för att jag går vidare till Hovrätten för att få en prövning även där, säger Sven Erik Alhem, överåklagare.

Texten var kränkande och nedvärderande, och den blev offentlig i och med att e-brevet diariefördes. Det här är förhållanden som gör handlingen straffbar, men tingsrätten friar ändå polisbefälet eftersom man menar att åklagaren inte kunnat visa att polisen haft för avsikt att sprida de i sig straffbara uttalandena till någon annan än Malmös kommunalråd.

Det var i våras som polisbefälet skickade e-post till kommunalrådet Ilmar Reepalu där han bland annat uppmanade honom dra in sitt ”gigantiska understöd till alla jävla blattar i Malmö”. Brevet skickades från polisbefälets hemdator och mannens förvarare hävdar att det har stor betydelse eftersom det då kan ses som en privat åsikt och inte en offentlig.

Därför hade polisbefälet heller ingen tanke på att brevet skulle diarieföras och bli offentligt. Överåklagare Sven Erik Alhem säger att en person som har en högre position i samhället också har ett större ansvar och om ett rasistiskt brev är skickat från arbetet, hemmet, stranden eller skogen har ingen betydelse, brottet skall ses som allvarligt.

Malmö tingsrätt skriver i dagens dom att e-brevet som polismannen skickade i sin helhet har karaktären av ett hatbrev som uttrycker ilska över åldringsvården i Malmö och inte avsett för någon annan än socialdemokratiska kommunalrådet Ilmar Reepalu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".