Hårdare tag från lurad Försäkringskassa

En läkare i psykiatri i Lund har anmält Försäkringskassan till justitieombudsmannen, JO. Han menar att Försäkringskassan har underlåtit att polisanmäla försäkringsbedrägeri efter det att läkaren redan för fem år sedan avslöjat en kvinna, som under sju år lurats att hon var schizofren och därmed fått sjukintyg och sjukersättning.

Kvinnans sjukersättning drogs in, men någon polisanmälan gjordes alltså aldrig och nu har det gått nästan fem år.

- Det gjordes en felaktig bedömning vid det tillfället, hon fick ett starkt läkarutlåtande som godkändes av Försäkringskassan och hon fick förtidspension. Man uppfattade det som att hon fått denna i god tro, jag menar att hon lurat både läkare och Försäkringskassan, och då ska vi polisanmäla och återkräva, säger Bengt Olle Andersson, ansvarig för kvalitet- och fuskfrågor på Försäkringskassan i Skåne.

Men även om det nu visat sig att det gjordes en felaktig bedömning och kvinnan enligt läkarens beräkningar lurat till sig 1,2 miljoner kronor, så kommer försäkringskassan antagligen ändå inte att återkräva pengarna eller göra någon polisanmälan eftersom preskriptionstiden för ärendet går ut i år. Däremot kommer man att kontrollera hårdare och granska fler fall i framtiden, säger Bengt Olle Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".