Polisens resurser går till försvunna

Varje dag anmäls ett par, tre personer försvunna i Skåne - ofta är det äldre människor med demenssjukdomar. De försvunna hittas vanligen ganska snabbt, men polisen får lägga ned stora resurser på letandet, vilket får till följd att annat måste prioriteras bort.
De som irrar bort sig blir allt fler: under förra året gjordes 846 anmälningar i Skåne, en ökning med drygt 12 procent jämfört med året innan. - Det beror säkert på att människor väljer att bo kvar hemma längre. Och ju äldre man blir, desto lättare drabbas man av någon form av demenssjukdom, säger Renée Ekcrona, chef vid vård- och omsorgsenheten i stadsdelen Limhamn-Bunkeflo i Malmö, till P4 Radio Malmöhus. Tekniskt sett är det svårt att spåra försvunna äldre i dag. Trygghetslarmet som en del personer är försedda med fungerar bara så länge de befinner sig inomhus. På larmcentralen i Malmö håller man just nu på att utarbeta nya metoder för att spåra försvunna: mobiltelefoner och GSM-nätet är de senaste verktygen. Men tekniken har begränsningar, eftersom sändaren måste vara laddad och påslagen för att fungera. Dessutom måste den förvirrade komma ihåg att alltid bära den med sig. Om myndigheterna beslutar sig för att använda mobilnätet för övervakning och spårning, måste man ta stor hänsyn till den enskildes personliga integritet. Övervakningen gör att det alltid går att se var en förvirrad en person befinner sig, säger Renée Ekcrona. - De här personerna lider ju inte ständigt av förvirringstillstånd. - Många gånger har man omväxlande klara perioder och mindre klara och det måste man ta hänsyn till, säger hon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".