Lönemissnöje på kirurgen i Lund

Operationssjuksköterskorna vid Universitetssjukhuset i Lund hotar att säga upp sig om de inte får ett bättre bud i årets löneförhandlingar. Årets lönehöjning blir tre procent plus 350 kronor per person.
- Vi är mycket besvikna. När man talar om en yrkessatsning förväntar vi oss att den ligger mellan 500 och 1.000 kronor, säger Kristina Enzian, operationssjuksköterska på kirurgen till P4 Radio Malmöhus. Operationssjuksköterskorna har skrivit ett brev till regionledningen med klagomål. De pekar den stora bristen på utbildad personal: var tredje operationsskötersketjänst i Lund är vakant, skriver sjuksköterskorna. Bristen på operationssköterskor gör att nyanställda får en relativt sett hög lön, medan de som arbetat i 20-30 år bara har marginellt mer. Det är orättvist, anser Kristina Enzian, som inte utesluter att operationssjuksköterskor kommer att säga upp sig i protest mot lönen. - Den risken finns, eftersom det finns en stor känsla av missnöje bland operationssköterskorna, säger hon. Men trots att det råder brist på vissa yrkeskategorier på universitetssjukhuset i Lund såväl som i Malmö, har båda sjukhusen för höga personalkostnader och måste nu spara. I Lund har man under de senaste fyra, fem månaderna anställt personal till mellan 200 och 250 tjänster utan att ha kontroll på budgeten, skriver Sydsvenska Dagbladet i dag. I Malmö har man anställt personal som är dyrare än man har råd med. - Bristen på personal har drivit upp lönerna till en nivå som vi inte längre orkar med, säger sjukhuschef Karin Christensson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".