Moské i Malmö beskjuten på nyårsnatten

2:10 min

Runt tolvslaget på nyårsnatten avlossades skott in i Mahmoodmoskén på Jägersroområdet i Malmö. Flera personer i moskén hörde smällar men detta var precis när människor avfyrade mycket fyrverkerier i området.

– Det var fem, sex personer i moskén, i vår bönesal, säger Kareem Lone, talesperson för moskén.

Det var också i ett av bönesalens fönster som man på tisdagsmorgonen hittade ett skotthål.

– Det är treglasfönster, den hade gått igenom två av tre glas, säger Kareem Lone.

Larmet till polisen kom under morgonen. Kort efter att församlingsmedlemmar upptäckt skotthålen gav sig 50-60 av dem ut för att plocka skräp i Malmö, efter nyårsfirandet – en tradition i församlingen sedan flera år.

– Även om vi känner oss anfallna ville vi gå ut och hjälpa till, säger talespersonen Kareem Lone.

Det finns ingen misstänkt och ingen har kommit till skada. Händelsen utreds ändå som försök till mord och grovt vapenbrott. Polisen undersöker även om det finns ett hatbrottsmotiv bakom skjutningen.

– Det är något som får utredas. Vi har ingen misstänkt och inget motiv, säger polisens presstalesperson Anna Göransson till TT.

Om personen som avfyrade skotten hade planerat att göra det just vid midnatt för att dölja ljuden bland andra smällar är något som polisen också tittar på.

– Vi är intresserade av iakttagelser från platsen, säger Anna Göransson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista