Läkare kritiserar väntetider

Skånska sjukhus klarar inte av att leva upp till socialstyrelsens riktlinjer att operera patienter med höftfrakturer inom 24 timmar.

Därmed ökar risken för att patienterna ska drabbas av blodproppar, liggsår och förvirring.

- I praktiken innebär det att sjukhusen gör sig skyldiga till vanvård, anser anestesiläkaren Johan Fischer som riktar skarp kritik mot de långa väntetiderna.

Höftfrakturer drabbar ofta gamla människor som redan lider av benskörhet eller demens. Och för dem kan en lång väntan kan för dom ge livshotande komplikationer. Därför rekomenderar socialstyrelsen operation inom 24 timmar.

Men en rapport från i fjol visar på en genomsnittlig väntetid på 24-29 timmar på de skånska sjukhusen.

Sedan dess har bland annat sjukhuset i Kristianstad lyckats korta väntetiderna avsevärt. Men på universitetssjukhuset MAS i Malmö har bristen på narkosläkare ställt till stora problem även under våren och sommaren.

Sedan personalen slagit larm om patienter som har fått vänta i flera dygn på operation. har socialstyrelsen granskat verksamheten och kommit fram till att det behövs mer resurser.

Nu hoppas Cecilia Rogmark som är överläkare på ortopeden på universitetssjukhuset MAS att bättre bemanning ska ge resultat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".