Michelle Nilsson från NSPH Skåne har lett Patientforum på avdelningen. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
1 av 2
Michelle Nilsson från NSPH Skåne har lett Patientforum på avdelningen. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Enhetschefen Camilla Löfgren visar mellanvårdens aktivitetstavla. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
2 av 2
Enhetschefen Camilla Löfgren visar mellanvårdens aktivitetstavla. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio

Fler får psykiatrisk hjälp med ny vårdform

2:43 min

En ny vårdform inom psykiatrin i Lund har gjort det möjligt att ta hand om runt fyra gånger fler patienter med nästan samma personalstyrka.

Det handlar om ett slags mellanting mellan slutenvård och den öppna psykiatriska vården, förklarar enhetschefen Camilla Löfgren.
 
– Dels sover patienterna hemma och är kvar i sin vardag. Man kommer hit och får stöd utifrån behoven, och vi tittar på hur de ska kunna klara sig hemma, säger hon. 
 
Sommaren 2015 fick en slutenvårdsavdelning i Lund stängas, eftersom det saknades både läkare och sjuksköterskor. Den tillfälliga lösningen blev mellanvården, dit patienter kunde komma dagtid men sova hemma. Nu är verksamheten permanentad och ingår i samma enhet som ett mobilt team och en avdelning med åtta slutenvårdsplatser. Enheten kan nu med några få fler anställda än slutenvårdsavdelningen vårda 68 patienter i stället för 16.
 
– Heldygnsvård är ju resurskrävande, så visst kan vi träffa och stötta många fler patienter, säger Camilla Löfgren.

Mellanvårdsavdelningar finns inom psykiatrin på flera håll i landet men är ofta utformade på olika sätt. I Lund är patienterna i regel i tolv veckor på avdelningen – delar av eller hela veckor utifrån behov. Ungefär hälften av dem har varit inlagda och behöver extra stöd under en övergång, resten kommer från öppenvården, där hjälpen kanske inte räcker under en period.

Michelle Nilsson från NSPH Skåne, nätverket Nationell samverkan för psykisk hälsa, har lett samtal på avdelningen för att fånga in patienternas upplevelser av vården. Hon säger att mellanvården är uppskattad.
 
– Det ger någon form av frihetskänsla att inte ha stängda dörrar. Man upplever också att mellanvården är ett bra stöd för att bryta ensamheten. Det känns bra att träffa andra i liknande situationer, säger hon.

Patienterna uppskattar också att det är mycket aktiviteter på dagarna, som till exempel samtalsgrupper, mindfulness och mycket fysisk aktivitet som promenader, innebandy och gymbesök.

Enhetschefen Camilla Löfgren betonar att mellanvården inte kan ersätta varken öppen- eller slutenvården men att den är ett viktigt komplement. Det håller Michelle Nilsson med om.
 
– För vissa är det väldigt gynnsamt att ha det här alternativet, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista