Mätinstrument på sjögrästäckt havsbotten.
1 av 2
Instrument som mäter sjögräsets förmåga att motverka erosion. Foto: Rebecca James
Eroderad strand i Cancun.
2 av 2
Eroderad strand i Cancun. Foto: Rodolfo Silva

Sjögräs i kampen mot erosion

1:55 min

Stranderosion hotar många stränder. Nu föreslår forskare att sjögräs ska lösa problemet.

Tropiska stränder kan skydda kuster mot effekter av översvämning. De kan också vara hem åt viktiga djurarter och en ekonomisk tillgång på grund av turism.

Men stranderosion hotar alltså många stränder. Bland annat vågor och vind gör att stränder eroderar. Sand förs iväg, ut till havs, och gör att stränderna sakta krymper. 

Ett sätt att ersätta den här förlusten är med så kallad sandfodring. Det innebär att man flyttar tillbaka sand till stränder på konstgjord väg. Men nu föreslår forskare ett billigare och långsiktigare alternativ – plantera sjögräs.

De nederländska och mexikanska forskarna har studerat stränder i Karibiska havet och såg att stränder med en frodig sjögräsäng var utsatta för erosion i mycket mindre utsträckning. Samtidigt kunde de konstatera att på platser där sjögräsängar förstördes skedde en dramatisk ökning av erosion. 

När forskarna gjorde vidare experiment visade det sig att sjögräsängar framför allt var väldigt effektiva när det kom till att hålla sediment på plats. 

I takt med förhöjda havsnivåer och en ökad mängd stormar kommer många stränder i framtiden att bli mer utsatta. Därför föreslår nu forskarna att sjögräs vid stränder inte ska ses som besvärligt, alltså något som man inte vill klafsa runt i där man badar, utan snarare som ett verktyg vi kan använda för att skydda strandmiljöer. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista