Sveriges första rödbetskokeri invigt

3:36 min

I dag invigde Sydgrönt ett rödbetskokeri på Foodhills anläggning i Bjuv.

Två år efter Findus nedläggning börjar det gamla fabriksområdet sakta men säkert fyllas med liv. Den senaste i raden av hyresgäster och nya produktioner slog i dag upp dörrarna till sina nyrenoverade lokaler som man hyr av Foodhills. Satsningen är ett rot- och grönsakskokeri som det odlarägda Sydgrönt räknar med initialt ska producera cirka 2 500 ton kokta rödbetor och andra grönsaker årligen.

Verksamheten har varit i gång i liten skala i en månads tid och förutom kokeriet ingår en klimatanpassad kylanläggning och paketering. Sydgrönts vd Sara Berger tror satsningen ligger bra i tiden.

– Svenskodlat och ekologiskt är starka konsumenttrender, som drivs både av hälsa och bekvämlighet. Samtidigt bidrar det till en minskad miljö- och klimatbelastning då man förlänger säsongen för svenska grönsaker.

Förhoppningen är att redan första året kunna omsätta runt 30 miljoner kronor men också öka den svenska andelen av framförallt kål med runt 50-60 procent.

Att Sydgrönt valt att samarbeta men också hyra in sig hos Foodhills är ingen slump. Enligt Sara Berger är det cirkulära livsmedelstänket, där restprodukter från tillverkningen tas om hand och blir till tillgångar i andra delar av produktionen, något man delar.

Jag tror att det gamla sättet att producera på, när alla skötte sitt, är en passerad era.

– Det finns många praktiska fördelar att koppla på sig på en befintlig infrastruktur som har det här tänket runt cirkulär livsmedelsproduktion. Vi ser också möjligheter till samarbete med flera andra entreprenörer på anläggningen, säger Sara Berger.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista