MS-sjuke Jack Mikkelsen är en av de danskar som ingår i försöket med medicinsk cannabis.
MS-sjuke Jack Mikkelsen är en av de danskar som ingår i försöket med medicinsk cannabis. Foto: David Rasmusson/SR

Cannabis på recept mer efterfrågat än väntat

2:16 min

Efter ett år med försöket med nya cannabisprodukter så har betydligt fler danskar än förväntat fått det utskrivet av läkare.

– Mina muskler slappnar av och jag kan leva ett någorlunda normalt liv, säger Jack Mikkelsen, medan han röker cannabis han köpt på recept på apotek.

Jack Mikkelsen är sjuk i multipel skleros och lider av kraftiga spasmer i sina ben, han har tidigare behandlats med konventionell medicin, men det hjälpte inte menar han.

– Spasmerna slutar inte förrän jag tar ett par bloss på en joint, säger Jack Mikkelsen.

I januari ifjol inleddes det fyraåriga försöket där läkare gavs rätt att skriva ut medicinsk cannabis till vissa grupper. Det gäller patienter med multipel skleros, ryggmärgsskador, kronisk smärta eller de som drabbats av biverkningar av cellgiftsbehandling.

Vissa typer av preparat kunde även tidigare säljas i Danmark, men nu blev nya, tidigare olagliga cannabisprodukter tillåtna.

Förväntningen från regeringens sida var att 500 personer skulle kunna få cannabis utskrivit första året, men siffror från årets elva första månader visar att det var 1243 personer som fått det, alltså mer än dubbelt så många.

– Det är delvis en succé, men det har samtidigt varit svårt att få läkarna med sig, säger Klaus Høm, chef för Scleroseforeningen i Danmark

Många danska läkare har varit skeptiska till försöket eftersom cannabis inte genomgått samma godkännandeprocess som vanliga läkemedel, och de flesta läkare vill därför inte skriva ut det. 

Men de som gjort det blir fler, över 250 enligt de senaste siffrorna från danska sundhedsdatastyrelsen.

– Många av Scleroseforeningens medlemmar skulle kunna hjälpas av det här och jag hoppas att försöket kommer permanentas, säger Klaus Høm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista