Regionen vill korta väntetider

Väntetiderna för att bli opererad för en höftledsfraktur i Skåne sjunker, men skillnaderna kan vara stora mellan de olika sjukhusen. Det är inte acceptabelt, anser Region Skåne. Från och med nästa år kommer regionen att börja kräva in siffror från sjukhusen om hur långa väntetiderna är.

Förra året opererades 2 340 höftledsfrakturer på de skånska sjukhusen. Flest operationer, 800, gjordes i Malmö. I Helsingborg gjordes 540 operationer, i Lund 450, i Kristianstad 350 och i Ystad 200. Enligt Socialstyrelsens riktlinjer bör en patient med höftledsfraktur opereras inom ett dygn, men den gränsen hade de stora skånska sjukhusen svårt att hålla förra året. Sedan dess har dock väntetiderna sjunkit. Störst är förändringen i Helsingborg där väntetiden i somras i genomsnitt var 16 timmar. Men skillnaderna är stora mellan sjukhusen. I Kristianstad, där väntetiden våren 2004 var 29 timmar har man i år kommit ner till 25 timmars väntetid, alltså tio timmar längre än i Helsingborg.

- Det är naturligtvis inte acceptabelt, säger Stefan Rydén, medicinsk rådgivare i Region Skånes hälso- och sjukvårdsledning. Att väntetiderna sjunkit kraftigt i Helsingborg ser han som ett tecken på att förändringarna inom Skånsk Livskraft, som innebär att man delat upp akuta och planerade operationer mellan sjukhusen i Helsingborg och Ängelholm, börjar ge resultat.

Sådana siffror som Helsingborg nu kan visa upp, finns dock inte för de andra skånska sjukhusen. I nordöstra Skåne är målsättningen att komma ner i 20 timmars väntetid, från dagens 25. I Malmö var väntetiden våren 2004 25 timmar. Efter kritik från Socialstyrelsen som bland annat lett till att mer narkospersonal satts in, har situationen förbättrats där.

Det är mest kvinnor i 80-årsåldern som drabbas av höftledsfrakturer. Att bli opererad inom ett dygn är oftast viktigt för att minska problemen efter operationen. Från och med nästa år kommer Region Skåne att kräva att sjukhusen regelbundet rapporterar in siffror på vilka väntetider de har.

- Då kommer vi att begära att sjukhusen levererar de här tiderna i form av mätningar under vissa tidsperioder, åtminstone tre gånger om året, så att vi får ser hur flödena fungerar och hur det förbättras, säger Stefan Rydén.

anna.bubenko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".