Digitala husdjur väcker minnen

2:54 min

Alla som tycker om djur vet hur lugnande och skönt det är att klappa en hund eller en katt. Men inte överallt får levande djur vara fast vi vet att de gör oss gott. På ett äldreboende i Hörby har de löst det här på ett speciellt sätt.

Lovisa Svensson på äldreboendet Bokegården i Hörby har en hund i knät. Den rör sig under hennes händer som klappar och kliar den mjuka ljus orangea pälsen.

Men det här är ingen riktig hund utan ett avancerat mjukisdjur som styrs av rörelse.

Sara Nordahl som jobbar med aktiviteter för de boende berättar att hunden och katten, som de också har, används flitigt.

– De här djuren känns och upplevs precis som riktiga. Det skapar ett lugn, väcker minnen och öppnar upp de som kanske inte pratar mycket annars.

Ju mer man klappar ju mer rör de på sig. Hunden vrider på huvudet och skäller och katten lyfter tassen, lägger sig på rygg och börjar spinna.

Iden kommer ursprungligen från Japan och de första fyra katterna och hundarna av lite enklare modell köptes in för några år sedan efter ett besök på en teknikmässa för äldre och blev snabbt populära.

Så när det förra året delades ut statliga pengar som skulle satsas på välfärdsteknik beslutade sig Hörby kommun att köpa in ytterligare fyra av en lite mer avancerad modell.

Alla används nu flitigt främst inom äldrevården men också på ett boende för Hörbybor med olika funktionsvariationer.
För en del äldre upplevs djuren nästan som verkliga men Lovisa Svensson ser det mer som en rolig sysselsättning och älskar hunden mest eftersom hon själv haft en.

– Jag hade en collie och den blev gammal. Jag passade den och gick ut med den säger hon och skrattar åt hunden i knät som viftar på svansen.

Någon nackdel med den nya tekniken kan inte Sara Nordahl se och att det skulle bli mindre tid till annat håller hon inte med om.

– Nej, vi varierar alla våra aktiviteter och med de här husdjuren behöver vi heller inte oroa oss för allergier.

– De bits inte heller fyller Lovisa Svensson i och skrattar igen.