Bild på fasaden vid Kronofogdens huvudkontor i Sundbyberg i Stockholm.
1 av 2
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Kristin Alm enhetschef på Medelshanteringen vid Kronofogdemyndigheten
2 av 2
Kristin Alm, enhetschef på Medelshanteringen vid Kronofogdemyndigheten. Foto: Anna-Karin Sivberg/Sveriges Radio
Intern rapport.

Kronofogden har dålig koll på utbetalningar

2:48 min

Kronofogdemyndigheten gjorde felaktiga utbetalningar till fordringsägare på nära nio miljoner kronor förra året och flera av felen upptäcktes av en ren slump, det visar en intern rapport.

Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetsansvarig på Internetstiftelsen, har läst rapporten från Kronofogdemyndighetens internrevision för Ekots räkning, och hon är kritisk till bristen på kontroll. 

– Det tyder ju på att man saknar en grundläggande kontroll som behövs kring transaktioner. Jag tycker att det är ett allvarligt. Våra myndigheter lever ju på förtroende och att de kan klara av sina uppgifter på ett bra sätt. Men när de gör sådana här fel kan vi inte riktigt lita på dem.
 
Kronofogdemyndighetens uppgift är att kräva in skulder, och se till att fordringsägare får betalt. Men en färsk internrevisionsrapport visar alltså att Kronofogden betalade ut pengar felaktigt till fordringsägare vid minst fyra tillfällen förra året. 

I maj ledde till exempel en omstart av it-systemet till att en summa på när sju miljoner betalades ut två gånger till samma mottagare.

I november upptäckte it-avdelningen dubbla utbetalningar på cirka en miljon kronor, när de felsökte ett annat problem. Med andra ord av en slump.

Kristin Alm enhetschef på Medelshanteringen vid Kronofogdemyndigheten, håller med om att det är problematiskt att de inte själva hittat de felaktiga utbetalningarna.

– Ja, dubbla utbetalningar eller att det går till fel personer vill vi naturligtvis inte ha, så det är klart att det är allvarligt. Det här är ju en signal att vi behöver utveckla vårt it -stöd så att handläggarna får förutsättningar att göra rätt utbetalningar.
 
Internrevisorerna konstaterar att finns en risk för att Kronofogdemyndigheten gjort fler felaktiga utbetalningar som ingen har upptäckt. It -systemet saknar i dag de kontroller som krävs för att göra det möjligt att upptäcka felen i den ekonomiska redovisningen.

Felrapporteringen fungerar inte heller som den ska. Till exempel gjordes en dubbel utbetalning på 730 000 kronor i september, som till att börja med upptäcktes av att mottagaren hörde av sig, men som sedan aldrig rapporterades som en incident.

Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetsansvarig på Internetstiftelsen, ser en stor risk för att fler felaktiga utbetalningar har gjorts.

– Jag kan ju tänka mig att det här är toppen på ett isberg. Om man upptäcker såhär många incidenter av en slump, då finns det ju inget som talar för att det inte finns fler fel.

Problemen med dubbla utbetalningar är bara ett av många problem som Kronofogdemyndigheten haft sedan de började införa sitt nya it-system Medea. 2017 tvingades myndigheten till exempel att handlägga många betalningsärenden manuellt och JO-anmälningarna mot myndigheten ökade kraftigt på grund av långa handläggningstider.

Kristin Alm på Kronofogdemyndigheten poängterar att de jobbat hårt för att förbättra sitt it-system det senaste året, men kan inte svara på när de kan lova att inte betala ut pengar felaktigt.    

– Jag tycker att vi ska arbeta för en nolltolerans. Men hur långt vi har kvar dit är svårt att säga, säger Kristin Alm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista