drottninghog1
1 av 5
Många ville följa förhandlingarna på plats på rättegångens första dag. Foto: Nina Sköldqvist/Sveriges Radio
rättscentrum
2 av 5
Rättegången hålls i Malmö tingsrätt, eftersom så många är inblandade. Foto: Nina Sköldqvist/Sveriges Radio
Drottninghög i nordöstra Helsingborg, ett av polisens och stadens prioriterade områden när det gäller trygghetsfrågor.
3 av 5
Drottninghög i nordöstra Helsingborg, ett av polisens och stadens prioriterade områden när det gäller trygghetsfrågor. Foto: Nina Sköldqvist/P4 Malmöhus
Rättegången är förlagd till vid Rättscentrum i Malmö, eftersom tingsrätten i Helsingborg genomgår renovering.
4 av 5
Rättegången är förlagd till vid Rättscentrum i Malmö, eftersom tingsrätten i Helsingborg genomgår renovering. Foto: Foto: Jessica Gow/Scanpix.
Annika Nilsson tf chef vid polisens utredningssektion och polisområdeschef Sven Holgersson, två av dem som hållit i polisutredningen..
5 av 5
Annika Nilsson tf chef vid polisens utredningssektion och polisområdeschef Sven Holgersson, två av dem som hållit i polisutredningen. Foto: Nina Sköldqvist/P4 Malmöhus
DROTTNINGHÖG

Försenad start – första rättegångsdagen i stort knarkåtal

3:28 min

En olycka på E6 försenade starten, men 9.30 på torsdagen började rättegången på Rättscentrum i Malmö, i ett av Helsingborgs största narkotikamål. 12 män är åtalade, de tros ha dominerat stadsdelen Drottninghög med sin droghandel.

Det är inte i första hand mängden beslagtagen narkotika som ligger till grund för åtalet mot de män som misstänks för grovt narkotikabrott i Helsingborg. Enligt den cirka 30 000 sidor långa förundersökningen har männen drivit en välorganiserad droghandel i bostadsområdet Drottninghög där männen, som är födda mellan 1995 och 2001, själva bor.

I april i fjol, efter ett halvårs spaningsarbete, greps samtliga tolv misstänkta. Sedan dess har elva av dem suttit häktade.

Enligt kammaråklagare Tore Widetjärn är det ett starkt åtal.

– Det är frågan om en omfattande grov kriminalitet, ett kriminellt nätverk som dominerat en hel stadsdel med sin narkotikaförsäljning.

Rättegången beräknas pågå fram till september.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista