Vikenbonde fick dagsböter i hovrätten

Gunnar Nilsson, dömdes idag av hovrätten i Malmö till villkorlig dom och dagsböter för djurplågeri. Enligt domen ska Gunnar Nilsson ha vanvårdat djur på tre gårdar under 2000 och 2001.

Bland annat ska han låtit en tjur gå med brutet ben, själv gjort ett kirurgiskt ingrepp på en kalv och haft så mycket dynga i ligghallen att en nyfödd kalv drunknade eller frös ihjäl i den halvmeterdjupa sörjan.  

Till stöd för åtalet vittnade både veterinärer och miljöinspektörer om hur djuren lidit av Gunnar Nilssons dåliga utgödsling, tillsyn och vägran att följa anvisningar från myndigheterna.  

Själv anser Gunnar Nilsson, som blev en rikskändis då han för ett antal år sedan födde upp så kallade monstertjurar av rasen Belgisk blå, att han själv vet bäst vad hans djur behöver, att veterinärer är för dyra, och att åklagaren ställde orimliga krav på honom.

I domen från tingsrätten står det att brotten som Nilsson döms för normalt sett ha lett till fängelse. Anledningen till att straffet stannade vid villkorlig dom dagsböter var att det gått lång tid sedan brotten begicks. 

Hovrätten gör i stort samma bedömning men ogiltigförklarar åtalet vad gäller brott mot djurskyddslagen. Däremot döms Gunnar till tre månaders fängelse för medhjälp till brott mot alkohollagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".